KRUCHE KULECZKI Z MLEKIEM

Składniki;

12 dag. kruchych maślanych ciasteczek,
12 dag. wiórków kokosowych
20 dag. masła
20 dag .pełnego mleka w proszku
18 dag cukru pudru
3 łyżki spirytusu
3 łyżki dużych rodzynek
Do obtoczenia:
15 dag. wiórków kokosowych zalanych
wrzątkiem, dokładnie osączyć

Wykonanie;

Ciasteczka włóż do torebki foliowej i starannie rozgnieć wałkiem do ciasta. Powinien z nich powstać niemal jednolity proszek. (Jeśli masz blender,możesz je w nim zmielić). Rodzynki zalej wrzątkiem, dokładnie osącz na sitku. Mleko w proszku i cukier puder przesiej. Do pokruszonych ciasteczek dodaj wiórki kokosowe,
mleko z cukrem pudrem, masło i spirytus, zagniataj rękami, aż powstanie jednolita masa. Zwilż dłonie zimną wodą i formuj z masy kulki wielkości orzecha
włoskiego. Do środka każdej włóż rodzynkę. Na talerz wysyp wiórki kokosowe i równomiernie obtaczaj w nich kulki. Możesz je przechowywać w lodówce w szczelnym
pudełku. Godzinę przed podaniem musisz jednak je wyjąc z lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *