Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1i 1/2 szklanki mąki
1,i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy i szybciutko zagnieść ciasto. Ciasto dać do lodówki schłodzić. Przygotować blaszkę do pieczenia 40×26 cm.wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć na blaszkę.
Mak:
1/2 kg. maku
4 jajka
2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki oliwy
olejek migdałowy
rodzynki
orzechy
posiekana skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Mak:
Mak sparzyć mlekiem po chwili zlać płyn dokładnie i przekręcić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Gdy przestygnie dodać do maku: żółtka (białka na sztywno ubite , będą potrzebne na końcu) 2 szklanki cukru wszystko razem wymieszać. W rondelku zagotować : 1/2 kostki margaryny i 1/2 szklanki oliwy i wlać gorące na mak, cały czas miksować. Dodać olejek migdałowy i na samym końcu dodać ubitą pianę z 4 białek. Lekko wymieszać Dodać rodzynki obtoczone w mące , orzechy włoskie posiekane , skórka pomarańczowa co kto lubi. Mak wyłożyć na ciasto.
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
mąka ile zabierze tłuszcz
Wykonanie:
Wszystko razem wymieszać , tak aby powstała taka kruszonka i posypać mak .Piecz w nagrzanym piekarniku 170 C. około40 -50 minut, aż kruszynki nabiorą złocistego koloru.