MAKOWIEC NA KRUCHYM

Składniki:

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 kostki margaryny

1i 1/2 szklanki mąki

1,i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy i szybciutko zagnieść ciasto. Ciasto dać do lodówki schłodzić. Przygotować blaszkę do pieczenia 40×26 cm.wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć na blaszkę.

Mak:

1/2 kg. maku

4 jajka

2 szklanki cukru

1/2 kostki margaryny

1/2 szklanki oliwy

olejek migdałowy

rodzynki

orzechy

posiekana skórka z pomarańczy

Wykonanie:

Mak:

Mak sparzyć mlekiem po chwili zlać płyn dokładnie i przekręcić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Gdy przestygnie dodać do maku: żółtka (białka na sztywno ubite , będą potrzebne na końcu) 2 szklanki cukru wszystko razem wymieszać. W rondelku zagotować : 1/2 kostki margaryny i 1/2 szklanki oliwy i wlać gorące na mak, cały czas miksować. Dodać olejek migdałowy i na samym końcu dodać ubitą pianę z 4 białek. Lekko wymieszać Dodać rodzynki obtoczone w mące , orzechy włoskie posiekane , skórka pomarańczowa co kto lubi. Mak wyłożyć na ciasto.

Kruszonka:

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

mąka ile zabierze tłuszcz

Wykonanie:

Wszystko razem wymieszać , tak aby powstała taka kruszonka i posypać mak .Piecz w nagrzanym piekarniku 170 C. około40 -50 minut, aż kruszynki nabiorą złocistego koloru.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *