Składniki:

1/2 litra mleka

25 dag. trzykrotnie zmielonego maku

4 dag .posiekanych migdałów

4 dag. orzechów włoskich

4 dag. rodzynek

kilkanaście plastrów chałki lub bułki pszennej

4 łyżki cukru

5 łyżek rumu

Wykonanie:

Mak, rodzynki, orzechy i migdały zagotować w takiej ilości mleka by utworzyła się gęsta masa makowa. Dodać rum i cukier. Dobrze wymieszać.Osobną szklankę mleka zagotować z cukrem i skropić nim chałkę, ale tak by nie była zbyt rozmoknięta. Chałkę wraz z masą makową nakładać do półmiska na przemian warstwami. Wierzchnią warstwę powinna stanowić masa makowa, którą należy udekorować migdałami, orzechami i rodzynkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *