Składniki;

 

1,5 litra mleka

200g. całych migdałów

50 g. cukru

50 g. ryżu

pół garści rodzynek

pół garści płatki migdałów

część kory cynamonu (opcjonalnie)

szczypta soli

 

Wykonanie;

Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć w piekarniku około 20 minut w temperaturze 150C. zmielić. Rodzynki zanurzyć we wrzątku odsączyć. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.Podgrzać mleko z cukrem,dodać  zmielone migdały,rodzynki, szczyptę soli , oraz ewentualnie kawałek kory cynamonu. Chwilę gotować ale tak , aby nie wrzało.Zupę podawać na ciepło z ryżem, udekorować płatkami migdałów.

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *