Składniki:
500 ml mleka
10 dag drobnego cukru
1 laska wanilii
1tabliczka białej czekolady
6 żółtek
100 ml .śmietanki kremówki
1 szklanka malin
Wykonanie:
Mleko zagotuj z połową cukru i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Dodaj połowę
połamanej na kawałki czekolady, mieszając rozpuść ją. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Gorące mleko wlewaj cienkim strumieniem do żółtek i cały czas ubijaj masę. Masę podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Zdejmij ją z ognia, wystudź, dobrze schłodź w lodowce. Zimną masę żółtkową wymieszaj z zimną kremówką. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej połowę masy, wyłóż na nią maliny, przykryj pozostałą masą. Przykryj, zamroź. Przed podaniem tort posyp startą czekoladą i udekoruj owocami.