Składniki:
Ciasto;
35 dag. mąki pszennej
20 dag.masła lub margaryny
1 jajko
szczypta soli
10 dag.gęstej kwaśnej śmietany
Farsz;
30 dag.pieczarek
25 dag. ugotowanej kiszonej kapusty
1 duża cebula
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia
Ponadto;
mąka do podsypania
1 jajko
Wykonanie;
Farsz;
Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i tez pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać odciśniętą drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia.
Ciasto;
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie i dodać jajko śmietanę i kawałki masła. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Następnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 45×38.cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek z farszu i zwinąć ciasto w rulon tak aby przykryło farsz. Rulon z farszem odciąć od pozostałego ciasta. W ten sam sposób przygotować kolejne ruloniki. Robić tak aby wyszły 3 takie ruloniki. Następnie ruloniki z farszem ułożyć zwinięciem do dołu i pokroić na kawałki o długości około 3-4 cm. Paszteciki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem Wstawić do nagrzanego na 175 C. piekarnika i piec około 25-30 minut,