Składniki:

1 kg wołowiny (karkówki).

1 kg ziemniaków,

2 litry rosołu (instant),

2 pęczki włoszczyzny po 50 dag. każdy

3 dag chrzanu.

1 -2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Starannie umyć mięso. Zagotować w dużym garnku dwa litry rosołu (instant)włożyć mięso do rosołu, gotować przez 1 i 1/2 – 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem (pokrywkę lekko uchylić). Powstającą w trakcie gotowania pianę usuwać za pomocą łyżki cedzakowej. Obrać ziemniaki, dokładnie umyć, pokroić wzdłuż w cienkie paski. Oczyścić dwa pęczki włoszczyzny, umyć, pokroić w cienkie słupki. Wrzucić ziemniaki do rosołu 10 minut przed końcem gotowania. Wyjąć wołowinę z zupy, przełożyć do drugiego garnka, a potem odstawić na 10 minut pod przykryciem. Wrzucić do rosołu wszystkie pokrojone warzywa, gotować około 5-8 minut w rosole na małym ogniu. Opłukać pod bieżącą wodą korzeń chrzanu, obrać, zetrzeć na drobnej tarce, natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Pokroić wołowinę ostrym nożem w równe plastry, ułożyć na czterech talerzach. Osączyć warzywa z rosołu (wywar zlać do naczynia), udekorować nimi mięso na talerzach, polać niewielką ilością zupy. Opłukać natkę pietruszki. Mięso na talerzach posypać chrzanem, udekorować listkami natki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *