PIECZONY SCHAB Z JABŁKAMI

Składniki;

1 kg. schabu bez kości
3 twarde jabłka
1 cytryna
3 ząbki czosnku
kilka goździków
majeranek
tymianek
pieprz
4 łyżki masła
sól
brokuły
sos serowo-czosnkowy

Wykonanie;

Schab umyj i osusz. Następnie natrzyj majerankiem,pieprzem i czosnkiem, roztartym ze sporą ilością soli. Mięso naszpikuj kilkoma goździkami. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce. Jabłka umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półplasterki. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cząstki jabłek skrop sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Mięso włóż do brytfanny, na wierzch połóż łyżkę masła. Przykryj i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. przez godzinę. Co jakiś czas podlewaj niewielką ilością wody. Mięso wyjmij, lekko ostudź, ponacinaj, aby powstał wachlarz. Między plastry włóż jabłka. Obłóż resztą masła i wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 30 minut, polewając wytwarzającym się sosem. Schab podawaj z brokułami polanymi sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *