Składniki;

40 dag. mąki pszennej
12i1/2dag. margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3 łyżki miodu
4 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki kakao
3 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
bakalie (jak kto lubi)

Dodatkowo;

polewa czekoladowa

Wykonanie;

Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać w kolejności mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i
przyprawę do piernika. Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe i miód. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i piec około 1 godziny w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C.Ostudzony piernik przekroic i przełożyć dżemem i polać polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *