Składniki;
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
125 g. masła
3 jajka
5 łyżek powideł śliwkowych
2 szklanki mąki
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa;
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
2-3 łyżki wrzącej wody
Wykonanie;
Ciasto;
Mleko, cukier,kakao i masło zagotować i ostudzić.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka doda c do przestudzonej masy i wymieszać trzepaczka ręcznie.Dodać powidła śliwkowe i wymieszać. Dodać przesianą mąkę, przyprawę do piernika, cynamon ,sodę i wszystko razem wymieszać.Białka obić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą .Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170C.około 50-60 minut lub do suchego patyczka.Gdy ciasto wystygnie można przełożyć powidłami.
Polewa;
Wymieszać masło z cukrem i kakaem aż powstanie gęsta masa dodać 2 łyżki wrzątku, wymieszać jeśli masa jest gęsta dodać odrobinę wody wrzącej i wymieszać.Polewę wylać na ciasto i rozsmarować .