Składniki;
Ciasto:
50 dag. mąki pszennej
25 dag. masła lub margaryny
2 jajka
1 żółtko
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg owoców jabłek lub śliwek,gruszek, jagód
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
3/4 litra wody
1 szklanka cukru
Biszkopt;
5 białek
4 żółtka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie;
Ciasto;
Posiekać mąkę z miękkim tłuszczem,dodać resztę składników,zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę wysmarowaną i posypana bułką tartą.Na cieście ułożyć pokrojone w kawałki owoce.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń na wodzie z cukrem.Gorący budyń wyłożyć na owoce i równomiernie rozprowadzić.
Biszkopt;
Z białek ubić sztywną pianę,dodać cukier,żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę biszkoptową wylać na budyń.
Ciasto włożyć do gorącego piekarnika180 C. i piec ok 1 godziny. Po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.