PRZEKŁADANIEC OWOCOWY

Składniki;
Ciasto:

50 dag. mąki pszennej
25 dag. masła lub margaryny
2 jajka
1 żółtko
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg owoców jabłek lub śliwek,gruszek, jagód

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe
3/4 litra wody
1 szklanka cukru

Biszkopt;

5 białek
4 żółtka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie;

Ciasto;

Posiekać mąkę z miękkim tłuszczem,dodać resztę składników,zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę wysmarowaną i posypana bułką tartą.Na cieście ułożyć pokrojone w kawałki owoce.

Masa budyniowa:

Ugotować budyń na wodzie z cukrem.Gorący budyń wyłożyć na owoce i równomiernie rozprowadzić.

Biszkopt;

Z białek ubić sztywną pianę,dodać cukier,żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę biszkoptową wylać na budyń.
Ciasto włożyć do gorącego piekarnika180 C. i piec ok 1 godziny. Po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *