Składniki: 1 kg.patisony 1 litr wody 4 czubate łyżki cukru 1 łyżka soli ½ szklanki octu spirytusowego 10% Ponadto; Na 1 słoik dać po; 1 …
Przetwory
CZERWONA KAPUSTA W SŁOIKACH
Składniki: 1 kapusta czerwona 4 cebule 4 jabłka sól Zalewa: 4 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki szklanki octu 10 % 7 łyżek cukru 1 łyżka …
SAŁATKA W SŁOIKACH
Składniki; 1 kg. zielonych ogórków 1 główka czosnku 1 kg. cukinii lub kabaczka(u mnie bez) 1 kg patisonów 3 kolorowe papryki 3 cebule spora …
OGÓRKI W CARRY
Składniki; 6 kg. ogórków gruntowych natka selera 5 łyżeczek białej gorczycy 2 duże cebule Zalewa; 1 opakowanie przyprawy curry 3 litry wody …
OGÓRKI KANAPKOWE NELI
Składniki; 3 kg . ogórków gruntowych średniej wielkości 4 szklanki wody 2 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % 2 i1/2 szklanki cukru 20 …
FRUŻELINA BRZOSKWINIOWA
Składniki: 1 kg. brzoskwiń po obróbce 25 dag. cukru 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie; Obrane ze skórki i wypestkowane brzoskwinie pokroić w …
KONFITURA Z JABŁEK
Składniki; 2 i 1/2 kg. jabłek cynamon do smaku laska wanilii lub cukier waniliowy sok z 1 cytryny 1/2 kg. cukru Wykonanie; Jabłka …
SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY Z BURAKAMI
Składniki: 2 kg. kapusty białej 1 kg. buraków czerwonych 3 cebule Zalewa; 3 szklanki wody 1 szklanka octu 6%lub 3/4 szklanki 10 …
NUTELLA ZE ŚLIWEK
Składniki; 5 kg śliwek węgierek 1 kg cukru 8 łyżek kakao gorzka czekolada Wykonanie; Śliwki umyć, odsączyć przekroić na połówki i pozbawić pestek. Śliwki dać …
DŻEM Z CUKINII O SMAKU CYTRYNOWYM
Składniki: 2 kg. cukinii 1 szklanka cukru 1/2 szklanki soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej 2 galaretki cytrynowe Wykonanie; Obrać cukinię i pozbawić ją …