Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
3 jajka
6 łyżek cukru
3/4 szklanki oleju
5 dag. drożdży świeżych
Farsz;
30 dag. serka twarogowego
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo;
1 żółtko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania
Wykonanie;
Drożdże rozkruszyć, zasypać 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka wymieszać,zostawić do wyrośnięcia na  10-15 minut. Pozostałe składniki wymieszać, dodać wyrośnięty rozczyn  i   wyrabiać ciasto przez około15 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłe,miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na koło i pokroić w trójkąty, nakładać na środek nadzienie i zawijać w rogaliki. Odstawić na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. około 20 minut.  Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Farsz;
serek twarogowy wymieszać z  cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *