Składniki:

12 plastrów szynki konserwowej
12 dużych jajek
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki majonezu
1/2 posiekanego pęczka koperku
2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
3 łyżeczki żelatyny
sol
świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie;

Jajka ugotować na twardo, na kilka minut włożyć do zimnej wody. a następnie obrać ze skorupek. Dziesięć sztuk drobno posiekać.
Rozdrobnione jajka połączyć z majonezem, koperkiem, szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Masą posmarować plasterki szynki. Zwinąć w roladki, ułożyć na półmisku. Obłożyć plasterkami pozostałych dwóch jajek. Żelatynę namoczyć w bulionie, rozpuścić na parze. Tężejącą galaretką polać roladki.
Rada:
Masę jajeczną można także doprawić łyżką tartego chrzanu.
Wtedy zrezygnować z musztardy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *