SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Składniki:     

 

20 dag ryżu długo ziarnistego

pęczek zielonych szparagów

5 dag wędzonego łososia

2 łodygi selera naciowego

3 łyżki oliwy z oliwek

1/2 cytryny

cukier

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ryż ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Przemieszać widelcem, wystudzić.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, obrać do połowy. Odciąć końcówki z główką. Łodygi wrzuć na wrzątek z dodatkiem soli i cukru. Gotować  około 7 minut, dodać główki i gotować jeszcze 3-4 minuty  Szparagi osączyć, wystudzić, łodygi pokroić na kawałki. Łososia pokroić w paski, a seler na małe kawałki. Przygotowane składniki wymieszać z ryżem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Skropić oliwą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *