SCHAB PO GÓRALSKU NELI

Składniki;

1 kg. schabu bez kości
1 kg. kiszonej kapusty
15 dag. cebuli
1 szklanka śmietany 18%
2 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki wody
sól
pieprz
papryka mielona
kminek

Wykonanie;

Schab pokroić na plastry , rozbić, posolić każdy plaster i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.Przełożyć obsmażone plastry schabu do rondla lub gęsiarki na to rozłożyć posiekaną i usmażoną na złoto cebulę, posypać kminkiem, papryką mieloną, pieprzem do smaku , dolać wodę i dusić 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać posiekaną kiszoną kapustę i dusi pod przykryciem do miękkości.Na koniec zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.Podawać z ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *