SCHAB Z SUSZONYMI GRUSZKAMI

Składniki:

 

1,5 kg schabu środkowego bez kości

40 dag. suszonych gruszek

sok z cytryny

oliwa

10 dag. posiekanych orzechów włoskich i pistacjowych

1  ząbek czosnku

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Suszone gruszki skrapiam obficie sokiem z cytryny. Odstawiam na 20 minut. W schabie wycinam kieszeń. Mięso lekko rozbijam, nacieram czosnkiem roztartym z solą oraz pieprzem. Wstawiam na godzinę do lodówki. Faszeruję schab owocami. Spinam wykałaczkami lub związuję bawełnianą nicią. Obsmażam na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładam mięso do brytfanki, smaruję oliwą i piekę godzinę w temperaturze 190 st. C. Następnie posypuję orzechami i piekę jeszcze pół godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *