Składniki;
Ciasto kruche;
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag. margaryny
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Masa serowa;

1 kg. twarogu mielonego półtłustego
25 dag. masła lub margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
1 budyń śmietankowy
1 cytryna
10 dag .rodzynek jeżeli ktoś lubi

Wykonanie;

Ciasto kruche;

Podane składniki na ciasto posiekać, zagnieść i schłodzić.Po schłodzeniu ciasto wyłożyć na blaszkę 25 x 35 cm.posmarowaną i posypaną bułka tartą.
Lekko zapiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170C. około 10-15 minut.

Masa serowa;

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać twaróg, budyń śmietankowy, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z połowy cytryny.
Starannie wymieszać, dodając ubitą pianę z białek oraz sparzone rodzynki.Masę serową wyłożyć na przygotowane, podpieczone ciasto kruche.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C.około 45 – 60 minut. Po upieczeniu sernik można posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *