Składniki:

1/2 małej cukinii

4 marchewki

1/2 pęczka szczypiorku

4 ogórki gruntowe

1 płaska łyżeczka cukru

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka śmietany 12%

sól

pieprz

Wykonanie:

Cukinię myjemy obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito i lekko solimy. Zostawiamy aby cukinia puściła nadmiar wody. W tym czasie obieramy ogórki i marchewkę. Ogórki kroimy na półksiężyce i ćwiartki i dodajemy do cukinii na sicie.Szczypiorek kroimy drobniutko. Dwie marchewki gotujemy w wodzie z łyżeczką cukru, a dwie pozostałe marchewki trzemy na tarce. Do miski przekładamy cukinię, ogórki, szczypiorek, startą marchewkę. Ugotowane marchewki kroimy w kwadraciki lub przeciskamy przez sitko do warzyw. Dodajemy majonez, śmietanę, pieprz i cukier. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem schłodzić.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *