Składniki:
1/2 małej cukinii
4 marchewki
1/2 pęczka szczypiorku
4 ogórki gruntowe
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka śmietany 12%
sól
pieprz
Wykonanie:
Cukinię myjemy obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito i lekko solimy. Zostawiamy aby cukinia puściła nadmiar wody. W tym czasie obieramy ogórki i marchewkę. Ogórki kroimy na półksiężyce i ćwiartki i dodajemy do cukinii na sicie.Szczypiorek kroimy drobniutko. Dwie marchewki gotujemy w wodzie z łyżeczką cukru, a dwie pozostałe marchewki trzemy na tarce. Do miski przekładamy cukinię, ogórki, szczypiorek, startą marchewkę. Ugotowane marchewki kroimy w kwadraciki lub przeciskamy przez sitko do warzyw. Dodajemy majonez, śmietanę, pieprz i cukier. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem schłodzić.