Składniki;
Do peklowania:
na 1 kg. mięsa 100 ml. wody
25g soli peklującej
to wstrzykujemy do mięsa robimy to zwykłą strzykawką zakupioną w aptece.
Po o strzyknięciu wstawiamy do zalewy i na
1 litr wody dajemy
50g. soli peklującej
3 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu ziarnistego
2-3listki laurowe
2 łyżki majeranku
Wykonanie;
Zostawiamy na 4 dni dni w lodówce i codziennie odwracamy mięso.
Do gotowania:
robimy nową zalewę;
Na 2 litry wody dajemy 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku rozgniecionego, majeranek, listek laurowy, ewentualnie jakieś ulubione zioła, jeśli mięsko było peklowane to 1 łyżkę soli jeśli nie było peklowane to 4 łyżki soli. Mięso sznurujemy wkładamy do wody tak by całkowicie było zakryte. Wstawiamy na palnik i od zagotowania pyrkamy 8 minut. Zostawiamy w tej wodzie na 6 godzin. Następnie wstawiamy jeszcze raz i znów gotujemy 8 minut i zostawiamy do wystygnięcia.Gdy wystygnie to wkładamy do lodówki ,żeby szyneczka stężała i ,żeby można było łatwo pokroić na plasterki