Składniki:
2 i 1/3 szklanki mąki
1 ,20 kg szpinaku
30 dag. cebuli
10 dag. tartego parmezanu
10 dag. twarożku śmietankowego
10 dag. surowej gotowanej szynki w plastrach
7 jajek
1/2 szklanki oleju
1żołtko
1 łyżka śmietany kremówki.
sól
pieprz
Wykonanie:
Zagnieść mąkę z 6 łyżkami oleju, jajkiem i 1/4 łyżeczki soli. Posiekać szpinak i cebule, podsmażyć cebule na pozostałym oleju, dodać szpinak, twarożek i 8 dag. parmezanu, doprawić. Podzielić ciasto na 4 porcje, rozwałkować (trochę większe niż forma o średnicy 26 cm). Ułożyć 1 warstwę w natłuszczonej formie, przykryć szynką, ułożyć kolejną warstwę, posypać serem, nanieść nadzienie. Wyrobić 6 dołków, wbić jajka. Całość przykryć 3 krążkiem ciasta, udekorować ostatnim. Rozbełtać żółtko w śmietanie, posmarować ciasto. Piec przez 60 minut w temperaturze około175 C.