Składniki:

2 i 1/3 szklanki mąki

1 ,20 kg szpinaku

30 dag. cebuli

10 dag. tartego parmezanu

10 dag. twarożku śmietankowego

10 dag. surowej gotowanej szynki w plastrach

7 jajek

1/2 szklanki oleju

1żołtko

1 łyżka śmietany kremówki.

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Zagnieść mąkę z 6 łyżkami oleju, jajkiem i 1/4 łyżeczki soli. Posiekać szpinak i cebule, podsmażyć cebule na pozostałym oleju, dodać szpinak, twarożek i 8 dag. parmezanu, doprawić. Podzielić ciasto na 4 porcje, rozwałkować (trochę większe niż forma o średnicy 26 cm). Ułożyć 1 warstwę w natłuszczonej formie, przykryć szynką, ułożyć kolejną warstwę, posypać serem, nanieść nadzienie. Wyrobić 6 dołków, wbić jajka. Całość przykryć 3 krążkiem ciasta, udekorować ostatnim. Rozbełtać żółtko w śmietanie, posmarować ciasto. Piec przez 60 minut w temperaturze około175 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *