Składniki:
2 szklanki kapusty pekińskiej pokrojonej w długie cienkie paski
1 szklanka rosołu z kurczaka
1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
3 cebule dymki drobno posiekane
1 szklanka śmietany lub mleka
1 łyżka soku z cytryny
szczypta m a je ran k u
natka pietruszki
cukier
sól
pieprz
Wykonanie;
Rosół wlać do głębokiej miski żaroodpornej (pojemność 2 1itry) i mikrofalować 2 minuty lub do zagotowania przy maksymalnej mocy (100%). Dodać do rosołu kapustę, marchewkę i dymkę, przykryć pokrywą lub przezroczystą folią, zostawiając małą szparę, i mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 6-8 minut lub aż warzywa będą miękkie, dwukrotnie mieszając. Wlać śmietanę lub mleko do zupy, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać sok z cytryny, zamieszać, przykryć i mikrofalować przy średniej mocy (50%) około 2,5 minuty lub aż zupa będzie gorąca, raz mieszając. Posypać zupę zieleniną i podawać.