Składniki:

20 dag łagodnego sera topionego,

1 żółtko

1/2 szklanki śmietany,

4 szklanki bulionu

2 łyżeczki suszonej bazylii (lub kilka gałązek  świeżej)

szczypta startej gałki muszkatołowej

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Zagotować bulion z połową bazylii, przecedzić przez sitko. Serek pokroić w kostkę, zalać przestudzonym bulionem i na małym ogniu, stale mieszając   doprowadzić do wrzenia (ser powinien się zupełnie rozpuścić). Rozkłócić żółtko ze śmietaną, wlać do gorącej zupy, zdjąć z ognia, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypać drobniutko posiekaną resztą bazylii. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami  z bułki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *