Składniki:

 

1/2 litra zakwasu żur śląski

20 dag.wędzonego boczku

30dag. białej kiełbasy lub śląskiej

1 cebula

1 marchewka

1 mały seler

łyżka śmietany 30%

3 ząbki czosnku

majeranek

ziele angielskie

liść laurowy

sól

pieprz

4 jajka

wywar z rosołu

 

Wykonanie:

Obraną marchewkę i seler wrzucić do garnka z rosołem dodać ziele angielskie liść laurowy i zagotować na wywar, a następnie je wyciągnąć. Wlać zakwas żur śląski. Wrzucić pokrajany w kosteczkę boczek, cebulę, czosnek oraz kiełbasę w grubych plastrach. Zagotować i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z ugotowanymi jajkami i ziemniakiem ugotowanym i kleksem śmietany.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *