Składniki;

600 g .truskawek
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki syropu truskawkowego
1/2 litra śmietany kremówki

Beziki:

4 białka
250 g .drobnego cukru może być cukier puder
1 łyżeczka octu winnego

Wykonanie;

Ubij białka na sztywno. Dodawaj do niego porcjami po jednej łyżce cukier. Miksuj tak długo, aż piana będzie połyskliwa, dodaj łyżeczkę octu winnego. Blachę wyłóż pergaminem. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij małe beziki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. i od razu obniż temperaturę do 120 C.
Piecz godzinę. Potem wyłącz piekarnik i zostaw beziki do ostygnięcia. Oczyszczone truskawki pokrój na małe kawałki. Zasyp cukrem i zalej syropem. Przemieszaj
i odstaw, aż puszczą sok. Zimną śmietanę kremówkę ubij, ale nie na sztywno. Większe bezy z grubsza pokrusz i zmieszaj ze śmietaną oraz 3/4 truskawek. Nałóż do schłodzonych pucharków. Na wierzch połóż resztę truskawek. Udekoruj małymi bezikami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *