Składniki:

12 kg mąki

3/4 szklanki letniej wody

3 dag. drożdży

1 płaska łyżczka soli

1 łyżeczka cukru

3 łyżki oleju

0drobina ciepłego mleka

1 2 łyżeczki masła

 

Wykonanie:

 

Do miski wsypać po kolei mąkę ,sól,cukier,olej, wodę i rozpuszczone w mleku drożdże.Wyrobić ciasto ,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto,odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wierzch chlebka posmarować masłem i piecz w nagrzanym piekarniku 180 C. około 50 minut .

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *