Składniki:

30 dag. mąki pszennej typ 405
20 dag. mąki razowej żytniej typ 2000
6 dag. płatków owsianych górskich
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
2 dag. świeżych drożdży
300 ml. wody

Ponadto;

2 pełne garście do posypania

Wykonanie;

Do garnuszka dać drożdże, posypał je cukrem i wymieszać łyżeczką . Odstawić i poczekać aż zrobią się płynne i powiększą swoja objętość.
Do miski wsypać obie mąki, płatki owsiane i sól. Wszystko ze sobą wymieszać , następnie dodać rozprowadzone płynne drożdże. Stopniowo wlewać wodę, zagniatać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji,ciasto nie może przyklejać się do ręki. Wyrabiać je przez około 10 minut, następnie przykryć ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Po około 1-2 godzinach ciasto odgazować ,zbić ciasto kilka razy pięścią
i przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki 10x25cm, Górę ciasta zwilżyć wodą i obficie posypać płatkami owsianymi należy przyklepać je łyżeczką do ciasta.Chlebek ponownie odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. na około 45-50 minut. Piecz do czasu aż chleb zbrązowieje a patyczek po wsadzeniu w bochenek będzie suchy. Wyciągnąć chlebek z piekarnika i keksówki, przełożyć go na kratkę aby odparował.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *