CIASTO MAKOWE Z GALARETKĄ

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka wiórków kokosowych

7 białe k

1 cukier waniliowy

Krem :

7 żółtek

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 budynie śmietankowe

2 szklanki mleka

1 kostka masła

polewa czekoladowa

2 paczki herbatników

1 galaretka czerwona

1 zielona

 

Wykonanie:

 

Białka ubijam na sztywną pianę. W trakcie ubijania   dodaję oba rodzaje cukru. Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, wiórki i mak. Dodaję do ubitej piany, delikatnie mieszam.  Ciasto przekładam na blachę wyłożoną pergaminem. Piekę  30 minut w temperaturze. 200 C. Na krem ucieram żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Dolewam 1/2 szklanki mleka i całość miksuję. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam masę jajeczną. Gotuję budyń. Masło ucieram z przestudzoną masą budyniową. Krem nakładam na kokosowo- makowy spód. Na nim układam herbatniki,  zalewam polewą czekoladową. Pozostawiam  do zastygnięcia .Wierzch ciasta dekoruję kolorowymi galaretkami. Schładzam.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *