Składniki;
1 polędwiczka wieprzowa
2 łyżki oleju
świeży rozmaryn
1/2 łyżeczki miodu
pieprz
ostra papryka
Pure z dyni;
1/2 średniej dyni Hokkaido bez miąższu i pestek
rozmaryn
sól
pieprz
sok z cytryny
1/2 łyżeczki masła
Do podania;
garść roszponki
rozmaryn
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie;
Wymieszać olej z miodem, łyżką posiekanego rozmarynu, papryką i pieprzem. Powstałą marynata natrzeć oczyszczoną polędwiczkę, odłożyć do zamarynowania. Mięso piec przykryte folią aluminiową przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C. Po tym czasie zdjąć folię i pis jeszcze 5 minut. Gotową polędwicę odstawić na chwilę, aby odpoczęła i dopiero wtedy kroić.
Pure z dyni;
Aby przygotować pure należy umytą i pokrojona w drobna kostkę dynię wrzucić do garnka razem z gałązka rozmarynu i odrobiną wody dusić do miękkości. Następnie doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny, wyciągnąć rozmaryn i zmiksować na gładko. Na końcu dodać masło. Wyłożyć na talerz porcję pure z dyni, pokrojoną w plastry polędwicę, udekorować listkami roszponki, świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem.