ŚLEDZIE W POMIDORACH

Składniki:

 

6 filetów śledziowych

2 duże cebule

10 dag .moreli suszonych

5 dag. rodzynek

1 szklanka przecieru pomidorowego

1/4 szklanki oleju

2 liscie laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

kilka ziarenek pieprzu czarnego

szczypta soli

szczypta cukru

szczypta pieprzu

Wykonanie:

Śledzie opłukać zalać zimną wodą moczyć 4 godziny . Śledzie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. cebulę pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i lekko zeszklić co jakiś czas mieszając. następnie wlać przecier pomidorowy i 1/2 szklanki wody, dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem,dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając około15 minut, dodać rodzynki i pokrojone morele. Dusić kolejne 5 minut. Sos przestudzić wymieszaj dokładnie z wymoczonymi śledziami i odstaw do lodówki pod przykryciem. Spożywać na następny dzień .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *