BABKA JOGURTOWA ANI

Składniki;

25 dag. jogurtu naturalnego
25 dag. mąki pszennej
7 dag. masła
3 jajka
15 dag. cukru pudru
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Wykonanie;

Masło stopić w rondelku na bardzo małym ogniu aby się nie przypaliło. Wymieszać jogurt z jajkami, następnie dodać cukier puder.Otrzeć na tarce skórkę z cytryny i dodać do masy. Wlać do masy roztopione i ostudzone masło, dokładnie wymieszać. Stopniowo wsypywać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać ciasto do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy i piec około 45- 50 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C. Babkę pozostawić do ostygnięcia a następnie wyjąć z formy. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *